Acționariatul oamenilor pentru comunitate

Crowdfunder.co.uk, cea mai importantă platformă de strângere de fonduri online din Marea Britanie, a lansat recent un soi de ofertă publică pentru crearea unui fond de 1 milion de lire sterline, bani cu ajutorul cărora să fie susținute proiecte de dezvoltare socio-economică ale întreprinderilor sociale, ONG-urilor sau ale întreprinzătorilor individuali.
Deci, Crowdfunder.co.uk face fundraising de la oameni pentru a putea susține business-uri comunitare în care investitori sunt comunități de oameni. Ei numesc asta “people-led economy” – economia condusă de oameni. Un termen conex este “community shares” – comunitatea te sprijină financiar și deține astfel acțiuni în întreprinderea ta. Iar acționarii sunt interesați nu atât de profitul financiar, cât de impactul comunitar.
Să luăm un exemplu, din mass-media. Există această publicație la “ei”, numită Positive News. Apare online și de câteva ori pe an e și tipărită, e gratuită, dar poți să o și susții, cumpărând-o. Positive News este publicată de Positive News Publishing Ltd, un ONG social și, așa cum sugerează titlul, semnalează fapte bune în comunitate, seamănă cu România (noastră) Pozitivă. În luna iulie, anul acesta, Positive News a devenit prima întreprindere media – ei îi spun “media cooperative” – finanțată de public (crowdfunding), așa încât Positive News este deținută practic de cititori, jurnaliști, oameni care au investit un bănuț în publicație. A fost, normal, o campanie, derulată prin platforma online menționată, crowdfunder.co.uk, o campanie de succes care s-a numit #OwnTheMedia. În urma acestei campanii de 30 de zile de tip ofertă publică acționariatul publicației este format astăzi din 1525 de oameni din 33 de țări, oameni cu vârste între 18 și 89 de ani!
Share this article
Shareable URL
Prev Post

Puterea vârstnicilor

Next Post

Crowdsourcing – Banii trec, oamenii rămân

Comments 1
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Read next

Bookuresti, la liceu

Primele intalniri cu niste liceeni, zilele astea. Ce face un ONG, ce este un proiect.  Avem aprox. 250 de carti…

Zis, facut si aratat

Discutam, actionam, contribuim, rezolvam, ne bucuram… Zis si facut in comunitate e un motiv de satisfactie…
0
Share