Visele bătrânilor

Visele bătrânilor

Visele bătrânilor

2014 – 2015
Îndeplinim 17 dorințe de suflet pentru 10 oameni în vârstă care se bucură de o masă caldă și de timpul petrecut împreună în două centre de servicii sociale din București – Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual și Centrul Comunitar Ghencea (Asociația Sf. Arhidiacon Ștefan). Seniorilor le sunt alături peste 30 de studenți voluntari, psihologi, jurnaliști, economiști. S-au întâlnit cu ei, i-au vizitat acasă, la centru, s-au fotografiat împreună, au scris despre ei, au comunicat dorințele lor companiilor… Dna Ioana – încă o cutie cu germeni de grâu?; dna Maria – se simte foarte bine în sandalele cele noi, moi; nea Lucică – a mai văzut încă o dată muntele; doamna Georgeta – ne-a împletit o pereche de ciorapi de lână, nea Ispas – a revăzut un loc drag din tinerețe… Un televizor, o mașină de spălat, un aspirator, un set de cărți de aventură, o măsuță de cafea cu doi tabureți, un recamier, o excursie la Putna, un gherghef, un televizor „cu diagonală mare”…

2016
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Omenia București. Facem cunoștință cu dna Lucia Secoșanu, al cărei vis este să-și publice poeziile.

Ana Maria. O doamnă (o domnișoară?) de la Google ne întreabă de ce ajutor am avea nevoie pentru Visele bătrânilor.

2016 – 2017
Benevity. Ana face o primă donație în bani și, datorită ei, accesăm platforma online de filantropie corporativă Benevity.

Editura Universitară. Directorul general Vasile Muscalu ne propune tipărirea pro-bono a volumului de poezii scrise de dna Lucia Secoșanu. Poeziile sunt corectate de Antonia, Beatrice, Ramona – trei studente ale Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București.

2017, vara
Librăria Cărturești Verona ne oferă mansarda copiilor  pentru lansarea volumului de poezii „Lacrimi vii pentru doruri moarte”.

2018, primăvara
Lansăm împreună cu Orange Elephant (un proiect al AEDC) și Școala Nr. 280 un „maraton creativ” de modelaj și pictură la care participă peste 100 de copii, părinți și profesori. Inițiativa se bucură de sprijinul unei companii farmaceutice multinaționale. Suma strânsă din vânzarea creațiilor copiilor, a tricourilor pictate de clasa pregătitoare C și a zecilor de pahare de limonadă „proaspătă și gustoasă” 🙂 este de 4923 de lei. Fondurile sunt direcționate către CARP Omenia pentru organizarea unei excursii pentru beneficiarii de servicii sociale ai centrului de zi.

În 2014 – 2018 au fost îndeplinite dorințele a 58 de seniori din 3 centre de zi (organizații neguvernamentale) pentru seniori: Centrul Comunitar Ghencea (Asociația sf. Arhidiacon Ștefan), Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual și Asociația C.A.R.P. „Omenia”. 17 companii din București și din țară, 35 de tineri voluntari și peste 100 de copii, părinți și profesori ai Școlii nr. 280 din București au contribuit la îndeplinirea acestor dorințe de-a lungul acestor ani.

2019, iarna
Povestea continuă împreună cu două organizații prietene: Magic Seniors și CSR Nest. Opt seniori din centre de zi ale DGASPC (Sector 2 și 3), C.A.R.P. Omenia și Centrului Comunitar Ghencea din București se bucură la sfârșit de an 2019 că micile lor dorințe le-au fost îndeplinite. 8 vise ale seniorilor prind culoare cu ajutorul oamenilor și al companiilor: Frame Advertising, Viilor Pub și TZMO România (SENI). 


Bătrânețea este un lucru la care puțini se gândesc. Vedem bătrânii din jurul nostru, de cele mai multe ori neajutorați și gârboviți de o viață prea grea. Nu vrem să credem că și NOI o să ajungem acolo. Din păcate EI SUNTEM NOI… (Stelian Muscalu, jurnalist Digi Tv în campania „Ei suntem Noi”, 29 aprilie 2015).


Vă mulțumesc că existați. E o activitate care aduce un beneficiu imens celor care au nevoie de ea. Și vor fi din ce în ce mai mulți în această situație. Eu încă mă mai descurc singur și mă pot gospodări fără ajutor. Eu poate că ar trebui sa ajut pe alții, așa cum faceți voi. Măcar cu o simplă prezență și o discuție zilnică așa ca de la om la om. Acum eu simt nevoia să am cu cine schimba câteva cuvinte pe internet. Poate fi din orice domeniu. Important este să treacă timpul util și benefic în sens reciproc. Dacă dv. cunoașteți o persoană sau mai multe, printre cei pe care îi consiliați, care să dispună de timp și să vrea să împărtășească impresiile lor despre diverse lucruri pe internet, vă rog să-mi întindeți o mână de ajutor. Sper să fie un ajutor reciproc. Vă mulțumesc că mă ascultați. (Mesaj trimis de Constantin)


FB: /viselebatranilor
Campanie de solidaritate între generații: Ei suntem Noi
Finanțator (2014 – 2015): Fondul pentru Inovare Civică