
“Culture on Prescription in Europe: Health promotion through cultural learning experiences” (COPE) este un proiect Erasmus+ care isi propune sa previna si sa combata izolarea sociala si singuratatea prin arta si cultura. Este o interventie sociala bazata pe „prescriptie sociala”, deja implementata in Marea Britanie si Irlanda cu rezultate foarte bune, care isi propune sa „prescrie” participantilor anumite experiente artistice și culturale, ca o modalitate de atenuare a izolarii sociale si a singuratatii.. Prin aceste experiente, participantii (adulti si facilitatori) vor fi instruiti pentru deprinderea mai multor cunostinte artistice devenind ei insisi artisti, imbunatatindu-si in acelasi timp abilitatile sociale si sentimentul de apartenenta si incredere, largindu-si in acelasi timp reteaua de contacte si prieteni.
In urmatorii doi ani, un consortiu coordonat de ISIS Institut für Soziale Infrastruktur (Germania) si Departamentul de Sanatate Publica din Frankfurt (Germania), SHINE 2Europe (Portugalia), AFEdemy (Tarile de Jos), Universitatea din Dublin (Irlanda), GEAC – Grupul de Educatie si Actiune pentru Cetatenie (Romania) si Asociatia Europeana pentru Educatia Adultilor (Belgia) va dezvolta si implementa un studiu pilot in Portugalia, Romania, Germania si Tarile de Jos care isi propune sa valideze acest tip de interventie în aceste tari.
DE CE?
Peste 75 de milioane de adulti europeni se intalnesc cu familia sau prietenii cel mult o data pe luna, iar aproximativ 30 de milioane de adulti europeni se simt în mod constant singuri. In ultimii doi ani, sentimentul de singuratate a fost amplificat de pandemia Covid-19, care a pus in special persoanele în varsta in imposibilitatea de a avea contact cu prietenii sau rudele luni intregi. Sanatatea precara, conditiile economice nefavorabile si viata de unul singur conduc la un mai mare sentiment de singuratate.
CE?
„Culture on Prescription” presupune proiectarea, prin intermediul ofertelor de formare si invatare nonformale, de activitati culturale pentru adulti. Proiectul nu presupune prescrierea unei retete in acceptiunea sa traditionala, medicala, ci a unei „retete” care ofera adultilor sansa de a se forma folosindu-si abilitatile, interesele si punctele forte – ceea ce va conduce la sentimentul de apartenenta si conexiune cu ceilalti participanti.
Proiectul ”Culture on Prescription” imbunatateste astfel sanatatea si starea de bine a acestor persoane – cu accent pe promovarea sanatatii, mai degraba decat pe boala.
CINE?
Ne adresam persoanelor care se simt singure/persoanelor cu probleme de sanatate mintala – sau celor interesati sa invete impreuna si/sau sa se implice in activitati culturale care sa ajute in general oamenii sau pe ei insisi. Oferim, de asemenea, sprijin facilitatorilor care ofera sau sunt dispusi sa ofere experiente de invatare nonformala pe baza prescrierii unor retete culturale.
Proiectul presupune, de asemenea, stabilirea de contacte si interactiuni cu profesionisti din domeniul sanatatii si asistentei sociale, familiarizati cu grupurile tinta, precum si cu alti factori de decizie si membri ai comunitatii.
REZULTATE
- Compendiu „Promovarea sanatatii prin experiente de invatare culturala – Realitati, cifre si bune practici”.
- Voucher „Culture on Prescription” (Prescrierea unei retete culturale) pentru o oferta educationala gratuita, menita sa dezvolte punctele forte si abilitatile culturale ale participantilor.
- Kit de instruire care faciliteaza desfasurarea unor cursuri cu durata de 5 – 6 luni, testate si evaluate de catre participanti si formatori.
- Platforma de e-learning cu o biblioteca virtuala, instrumente pentru pregatirea, desfasurarea si sustinerea experientelor de invatare si un forum pentru schimbul de experiente.
- Recomandari pentru factorii de decizie din municipalitati si asociatii.
Website-ul proiectului: culture-on-prescription.eu
