Astăzi este Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Organizația Mondială a Sănătății și-a intitulat comunicatul de presă “Persoanele în vârstă – o nouă putere pentru dezvoltare”. Vârstnicii nu sunt niște neajutorați! A nu (mai) fi în putere nu e totuna cu a nu fi puternic.
O revoluție demografică este în curs în întreaga lume. Astăzi, la nivel mondial, există aproximativ 600 de milioane de persoane în vârstă de 60 de ani și peste; cifra se va dubla până în 2025 și va ajunge la aproape două miliarde până în 2050 – în special, în țările în curs de dezvoltare.
În această lume care îmbătrânește, persoanele în vârstă au un rol esențial prin ceea ce pot oferi comunității: muncă voluntară, transmiterea experienței și cunoștințelor, ajutor dat familiilor lor și altora (creșterea copiilor, de pildă), profesionalism pe piața muncii.
În Africa, și nu doar, spune comunicatul OMS, milioane de adulți bolnavi de SIDA sunt îngrijiți la domiciliu de către părinții lor. Acești oameni bolnavi de SIDA se sting, lasând copii orfani în urmă (în prezent, 14 milioane sub vârsta de 15 ani, numai în țările africane). Cine are grijă de acești copii? Bunicii sunt prima opțiune.
În Spania, multe persoane (de toate vârstele) dependente de ajutor sunt îngrijite de… vârstnici, în special de femei în vârstă. Vârstnicii de 75 – 84 de ani își petrec cele mai multe minute îngrijind un semen (318 minute/zi). Îngrijitorii de 30 – 49 de ani stau alături de bolnavi 50 de minute/zi (Durán H, Fundación BBVA, 2002).
Noi ce le oferim persoanelor în vârstă, ce ne oferim NOUĂ? Vârstnicii au nevoie de servicii și politici de ocrotire!