SudActiv – Inițiative civice intergeneraționale. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

Asociația Pro Democrația (APD) în parteneriat cu Asociația Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie (GEAC) și Asociația Mâini Întinse (AMI) implementează în perioada 01.01.2022 – 30.04.2023 proiectul ”SudActiv – Inițiative Civice Intergeneraționale” – ACF_02_MM_08, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, cu o valoare de 99,945.24 Euro, din care 89,955.24 Euro finanțare nerambursabilă.

Scopul proiectului este creșterea capacității oamenilor din zona de Sud și Sud-Est a României de a se implica și acționa solidar pentru rezolvarea problemelor comunităților lor locale.

Grupul țintă al proiectului este format din tineri cu vârste cuprinse între 16-20 ani și persoanele de vârsta a treia, 55-60+ din zonele Giurgiu, Tulcea, Fundulea jud. Călărași și București, Sectorul 5. Proiectul își propune implicarea a 160 de tineri și 90 de persoane de vârsta a treia care vor face parte din cele 4 Spații Comunitare și  vor fi implicați în identificarea nevoilor comunității din care fac parte și soluționarea acestora prin responsabilizarea aleșilor locali. 

Așadar, proiectul ”SudActiv – inițiative civice intergeneraționale” își propune să coaguleze, printr-o abordare strategică intergenerațională (tineri și persoane de vârsta a treia), 4 gupuri civice locale în două dintre regiunile cele mai slab dezvoltate socio-uman și economic din țară, Sud și Sud-Est, regiuni caracterizate în general printr-un grad de asociativitate scăzut, cu puține organizații de inițiativa civică.

Cele mai importante rezultate ale proiectului care derivă din obiectivele specifice sunt:

  • 40 de tineri și seniori din 4 comunități cu un nivel precar de dezvoltare socio-umană și economică – Fundulea, Giurgiu, Tulcea și zona Rahova-Ferentari, București – vor fi capabili de a identifica nevoile comunității și de a acționa pentru rezolvarea lor;
  • 4 grupuri civice comunitare din cele 4 zone vor avea capacitatea de a conecta și mobiliza oamenii în jurul problemelor care le afectează viața, devenind portavocea oamenilor în relația cu autorităâile locale;
  • 250 de cetățeni din cele 4 comunităâi vor pune pe masa decidenților 7 probleme comunitare identificate pentru care vor face toate demersurile de rezolvare a lor, specifice participării publice.

Pentru mai multe detalii despre proiect contactați pe Iuliana Iliescu, manager de proiect din cadrul Asociației Pro Democrația la datele de contact: e-mail – iuliana.iliescu@apd.ro, sau la numărul de telefon  – 0751.194.718.

Urmăriți traseul proiectului și acțiunile Grupurilor Civice Locale pe pagina www.apd.ro, secțiune dedicată proiectului, precum și pe paginile din social media al beneficiarului (SudActiv – Civic) și ale partenerilor de proiect.

Despre programul Active Citizens Fund

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.  Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Senior Card. 9 entități participante intrate în program

Next Post

Lansare proiect Erasmus+ “Culture on Prescription in Europe: Health promotion through cultural learning experiences”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0
Share