Scade increderea oamenilor in ONG-uri. De ce?!

Scade increderea oamenilor in ONG-uri. De ce?!

Intrebarea “Cata incredere aveti in ONG-uri?” apare prin sondajele de la noi de aproape 20 de ani. Increderea a crescut (Fundatia Soros, FDSC, Intact Media Grup) pana la 34%. Neincrederea era pana acum vreo 3 ani de 50%.
Anul trecut a mai aparut un sondaj comandat de CENTRAS (realizat de IRES). Raportul CENTRAS se numeste Perceptii privind activitatea ONG in Romania. 67% dintre cei 1000 de respondenti (urban-rural, 18 – peste 65 de ani) spun ca cele mai multe dintre ONG-uri au rol mai degraba pozitiv in societate. ONG-urile cele mai cunoscute de oameni (ca nume, ca ce fac?) sunt Crucea Rosie, Fundatia Mereu Aproape (presedinte Alessandra Stoicescu, director Intact Media Gup), Asociatia Pro Democratia, Salvati Copiii. 23% dintre cei care au raspuns au incredere in ONG-uri multa si f. multa, iar 75%, putina si f. putina. Increderea in ONG-uri a scazut; increderea in rolul pozitiv al ONG-urilor este ok. Oamenii spun ca ONG-urile fac treaba, dar le taxeaza ca pe niste instituii de stat care invart niste bani?
Ne-am uitat la comentarii pe Hotnews, in contextul protestelor din Piata Universitatii, in 2012: Cine sunt aceste ONG-uri? Ce fac? De unde au banii? Cine le finanteaza? Ce interese au? Ce-au facut pana acum? Ce fac aceste ONG-uri pentru noi?  „Din pacate aceste ONG-uri care capusesc societatea noastra nu au scrupule in a stoarce bani nemunciti”.
O intrebare: Cine a avut de castigat mai mult de pe urma proiectelor POSDRU, oamenii sau ONG-urile? Stim oameni din mediul rural care si-au bagat picioarele in ONG-urile POSDRU, din cauza scrantelilor lor. O alta intrebare: Cate ONG-uri arata ce fac? Sunt ONG-uri mari care nu-si publica rapoartele anuale. Sunt ONG-uri care isi publica rapoartele anuale si se vad in ele sume mari de bani, din care nu se stie cat, unde, cum.
Intrebare: Avem nevoie de o gala moldoveneasca de tipul Gala Bunelor Practici „Promovarea Transparentei în Sectorul Asociativ”, care premiaza si promoveaza practicile si exemplele pozitive in domeniul transparentei ONG-urilor?
O intrebare tardiva: De ce din competitia de proiecte ONG Actionam Responsabil! – competitia initiativelor de responsabilitate sociala (2013), in care au fost inscrise 200 de proiecte, categoria de concurs “Practici corecte de operare” (transparenta organizationala) a fost eliminata? Doar pentru ca au fost inscrise doua proiecte?!
Intră în dialog

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Follow @Seniorul.ro

Error validating access token: Session has expired on Saturday, 05-Aug-23 07:53:25 PDT. The current time is Tuesday, 26-Sep-23 21:05:50 PDT.